Prezident Vs veřejnoprávní média

4. 04. 2018 9:26:18
Naše veřejnoprávní média jsou tendenční, to už nějakou dobu tvrdím. Každý kdo viděl volební studio k příležitosti prezidentských voleb v USA musí o objektivitě ČT zapochybovat.

Proč jsem tedy v táboře těch co tvrdí, že je naše veřejnoprávní zpravodajství nevyvážené? Tak kupříkladu volba francouzského prezidenta, zde ČT prakticky neuvedla jedinou pozitivní věc ve spojitosti s kandidátkou Marine Le Pen. Poukáži na podstatný fakt, ta žena prostě nemůže mít jen negativní vlastnosti(ve spojitosti s volebním úspěchem), nemůže být ztělesněním samotného satana. Zdravý rozum tedy jasně napovídá, že zpravodajství zde v tomto konkrétním případě moc objektivní není. Nebo příklad ze Sýrie kde máte dvě podobná města, Mosul a Aleppo. Vojenská operace v městské aglomeraci bude vždy nehorší možný scénář co se týká civilních obětí. Osvobození těchto měst sebou neslo ohromné civilní ztráty. Jediný podstatný rozdíl byl v toku informací. Při dobytí Aleppa pomáhali Rusové, každý den se člověk dozvídal o civilních obětech a poslední zničené nemocnici. Naproti tomu Mosul, zde vojenské operace prováděla koalice. Člověk by řekl(dle informací z tisku/ČT), že civilní ztráty budou o mnoho menší. Když se prach usadil vyšla najevo fakta, civilní ztráty jsou v obou případech prakticky totožné. Konkrétně tento příklad byl velice okatý, k tomuto tématu vyšel na idnes tento článek: https://zpravy.idnes.cz/bombardovani-irak-mosul-mrtvi-aleppo-dwi-/zahranicni.aspx?c=A170822_346778_zahranicni_hm1 Opět, každý komu není logika cizí si tento závěr vyvodil dávno před vydáním článku.

Nejsem sám kdo hodnotí vysílání ČT jako nevyvážené, dokonce i rada pro rozhlasové a televizní vysílání oznámila, že ČT stranila Hillary. https://zpravy.idnes.cz/ceska-televize-volby-usa-clintonova-trump-rada-pro-vysilani-pr4-/domaci.aspx?c=A170112_164416_domaci_ane

Analýza Centra pro mediální studia Univerzity Karlovy také tvrdí že se ČT chová v rozporu se svým posláním. https://zpravy.idnes.cz/ceska-televize-cesky-rozhlas-zvyhodneni-top-09-analyza-pp9-/domaci.aspx?c=A171220_151222_domaci_fer

Co se týká boje prezident Vs veřejnoprávní média, zde jsem byl raději trochu stranou. Můj názor na naše zpravodajství jsem uvedl výše a prezident i když je v této otázce tak nějak na mé straně, tak já prostě nemohu být s tímto člověkem na jedné lodi. Má spoustu vlastností které do prezidentského úřadu nepatří, ale nešel jsem cestou nadávek a prohlášení ve stylu: "není to můj prezident" Prostě jsem přijal fakt, že Zeman je prezidentem České republiky. Před pár dny po dlouhé době zapnu Radiožurnál plus a zaposlouchal jsem se do pořadu kde byl hostem Hynek Kmoníček, moderoval Michael Rozsypal. Jak jsem předeslal, nebudu zde slepě lobovat za pana prezidenta, ale ten pořad byl naprosto tendenční. Kmoníček zde v pár minutách poukáže na několik lží/spekulací které se šíří v našem zpravodajství. Navíc formulace některých otázek od hosta přímo očekává kritiku Zemana(čekání na Godota). Posuďte sami.

Kolega mě označil jako "převlékače kabátů". Jednou na Rusa nadávám(třeba lži okolo Krymu), jednou se Rusa zastávám(Aleppo), měl bych už si prý vybrat. A v ten moment jsem vše pochopil, je to buď s námi, nebo proti nám. Ale já to takto opravdu rozdané nemám, to není o tom, že si vyberu stranu a za tu slepě bojuji (faktům a zdravému rozumu navzdory). Co tím chce básník říci? V tomto blogu nejde primárně o Zemana, tímto chci poukázat na tendenční zpravodajství. Samozřejmě chápu, že původní sdělení bude spousta lidí ignorovat, slepě se zaměří na fakt, že tento konkrétní případ se točí kolem prezidenta, a to je ta druhá část mého sdělení. ČT si nemůže vybrat jednu stranu sporu a té poskytnout jakékoliv výhody. Je mi jasné co namítnou ti největší demokraté, lidé jsou hloupé stádo a jejich názor je třeba utvářet, jen my dobře víme co je pro lidi dobré.

Zpravodajství má poskytnout vyvážené informace, názor si musí každý vytvořit sám, to je princip nestranného zpravodajství. Pokud už titulek hlásá, že třetí skončila populistická strana, tak se opravdu nejedná o vyváženou informaci.

Autor: Petr Skřivan | středa 4.4.2018 9:26 | karma článku: 37.48 | přečteno: 1620x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 501 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 27.20 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 267 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2797

Momentálně jsem vedoucím pracovníkem v IT oddělení. Živím se jako programátor/vývojář/IT specialista .V mé profesi je logické uvažování nezbytné, bohužel současné kroky EU jakoukoliv logiku postrádají. Nezastávám názor, že je třeba EU opustit, ale EU se musí od základu transformovat. Nejlépe návrat k ekonomické spolupráci a zrušit nesmyslnou Lisabonskou smlouvu. Jsem sportovní střelec a člen sdružení LEX (sdružení na ochranu práv majitelů zbraní).    

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...